GICLÉE

Giclée/jet print er en relativt ukjent teknikk for det norske folk, mens giclée/jet printbilder går som varmt hvetebrød på det amerikanske markedet. Giclée Fine Art Print er den universelle benevningen på denne trykkemetoden som utallige kunstnere, museer og gallerier verden rundt har tatt i bruk.

Nå har enkelte norske kunstnere også oppdaget dette utrolige mediet, som gir nye muligheter for å formidle originale malerier til en rimeligere pris. Resultatet er at detaljer og nyanser speiler originalen med maksimal likhet. Giclée/jet print er nemlig en individuelt produsert, høyoppløst reproduksjon av originale verk gjort på en spesiell type storformat skrivere. Kvaliteten og klarheten blir så bra at selv kunstnere kan ha problemer med å se forskjell på original og giclée/jet print trykket.

Slik blir giclée/jet print trykk en selvstendig kunstform og håndverk.

Kort og godt er giclée/jet print verdens mest avanserte digitale kunsttrykk prosess. Et giclée/jet print trykk blir produsert fra en digital fil laget av et originalt kunstverk eller fotografi. Maleriet eller det kunstneriske verket blir avfotografert digitalt eller det scannes film av analogt opptak. Hvert bilde regnes som et originalt, signert kunstarbeid på lik linje med andre grafiske arbeider. Det er likevel viktig å se giclée/jet print teknikken som en selvstendig kunstform, som ikke kan puttes inn i grafikk-kategorien som oftest deles inn i høy- og dyptrykk. Skarpheten, fargene og levetiden er derfor en helt annen i giclée/jet printene enn vanlig grafikk.


TILBAKE